«Жітіқара ауданы білім бөлімінің Абай атындағы мектеп-лицейі» КММ бойынша мектептегі тамақтану туралы ақпарат

Жыл сайын «Жітіқара ауданы білім бөлімінің Абай атындағы мектеп –лицейі» КММ-де мектеп оқушыларына арналған жайлы мектеп асханасы өз есігін айқара ашады.
Бүгінгі таңда, мектепте 1000-нан астам оқушы оқиды. Мектеп асханасында
мектеп оқушыларының 100%-ы тамақпен қамтылған.

Ағымдағы оқу жылында Қазақстан халқына жобасы аясында мектеп асханасында күрделі жөндеу жүргізілді, жаңа жиһаздар мен жабдықтар әкелінді, 210 орындық бар.

Оқушыларға «Дәмді» ЖШС қызметкерлері қызмет көрсетеді.

Апта сайынғы мәзір жасалады, оны мектеп директоры бекітеді. Асханада тұтынушының бұрышы безендірілген, онда күнделікті мәзір, оқушылардың асханаға бару кезектілігі және мұғалімдердің кезекшілігі көрсетілген.

Біздің асханадағы мәзір өте әртүрлі. Буфет өнімдері тек пештерде жасалған жаңа піскен кондитерлік өнімдердің үлкен тізімімен ұсынылған.

Мектеп асханасының жұмысы өнімнің байытылуына (мәзірде үнемі көкөніс салаттары, шырындар), калориялылыққа (пісіру технологиясын сақтау, тағамдық құндылығын ескеру) бағытталған. Ыстық тамақты ұйымдастыру оқу жылының басынан бері жүргізіліп келеді. Мектеп оқушылары өз қалауы бойынша буфет пісіруді немесе
ыстық тағамдарды жей алады.

Сондай-ақ, мектепте 1-4 сыныптардың барлық оқушыларына және 5-11 сыныптардан бастап 48 оқушыларына тегін ыстық тамақ ұйымдастырылды,
олардың қатарына аз қамтылған және көп балалы отбасылардан шыққан балалар,
жетім балалар және ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балалар кірді.
Тегін тамақтану жалпыға бірдей оқу қоры есебінен төленеді,
бұл бір балаға 514,17 теңгені құрайды. Тегін тағамға ыстық тағам,
салат және сусын кіреді. Мектеп оқушылары қолма-қол ақшамен де,
қолма-қол ақшасыз да төлей алады.

Балаларды сапалы тамақпен қамтамасыз ету, балалардың денсаулығының қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында, мектепте тамақ сапасы жөніндегі мониторингтік комиссия жұмыс істейді, оның құрамына қамқоршылық кеңестің төрағасы,
ата-аналар қоғамының өкілдері, мектеп әкімшілігі және медицина қызметкері кіреді.

Барлық есепті кезеңі ішінде комиссия мүшелерімен мектеп асханасының жұмысына мониторинг жүргізеді, түсетін тамақ өнімдерінің сапасы, тағам дайындау технологиясы,
тоңазытқыш-технологиялық жабдықтың жарамдылығын бақылау,
мектеп асханасы қызметкерлерінің азық-түлік пен дайын тағамдарды сақтау мерзімдері мен шарттарын сақтауы, мәзір, дайындық деңгейі нормаға және бекітілген мәзірге сәйкес келеді, мектеп асханасы қызметкерлерінің міндетті медициналық тексеруден уақтылы өтуін бақылау, санитариялық-гигиеналық нормаларға сәйкес күнделікті рұқсат беру, Санитариялық қағидалармен бекітілген нысан бойынша бракераж журналына
тиісті жазумен дайын тағамдардың сапасын күнделікті органолептикалық бақылау жүзеге асырылды.

 

Асхана мектеп өмірінде үлкен рөл атқарады. Өйткені, дәмді және пайдалы тағам –
біздің балаларымыздың табысы мен тамаша оқуының кепілі.

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған